Obezite ve Diyabet Çalıştayı
KOÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrin Çetinarslan, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2030 yılı için Türkiye'de 6 milyon 422 bin insanın diyabetli olmasını öngördüğünü ancak bu rakamın çoktan aşıldığını söyledi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen ''Sağlıklı Beslenme, Obezite ve Diyabetin Önlenmesi İçin Ne Yapılabilir'' konulu çalıştayda konuşan Çetinarslan, obezitenin ''vücut kompozisyonunda insan sağlığını etkileyecek düzeyde yağ miktarının artışı'' olarak ifade edildiğini söyledi.
Obez sayısının dünyada son yıllarda arttığına dikkati çeken Çetinarslan, 2015 yılında bu sayının 700 milyona çıkmasının tahmin edildiğini belirtti.
Obeziteye bağlı olarak diyabetin de giderek artan bir sağlık sorunu haline geldiğini ifade eden Çetinarslan, ''2010'da 285 milyon kişinin diyabetik olduğunu biliyoruz ve yüzde 54'lük bir artışla 2030 yılında bu sayının 438 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Bunun en önemli nedeni dünyada kişi başına düşen besin miktarının giderek artmasıdır. Geçiş dönemi ve gelişmekte olan ülkelerde kişi başına düşen besin miktarı açısından dünya ortalamasını yakalamak üzeredir. 2025'e kadar da bu eğilimin artacağı tahmin ediliyor'' diye konuştu.
1997 yılında 19 yaş üzeri bireyler arasında yapılan ''Türkiye Diyabet, Obezite ve Hipertasyon Epidemiyolojisi (TURDEP)'' konulu araştırmanın diyabetlilerin artışı açısından dikkate değer bir araştırma olduğunu kaydeden Çetinarslan, şöyle konuştu:
''O zaman Türkiye'de diyabet hastalığı oranı yüzde 7,2 olarak belirtilmişti. 10 yıl sonra bu çalışma tekrarlandı ve diyabet oranının yüzde 13,7'ye yükseldiği görüldü. Bu çalışmalar bize gösterdi ki 10 yıl içinde Türk erkekleri 7 kilogram alarak ortalama ağırlıkları 80 kilograma, Türk kadınları da 6 kilo alarak 72 kilograma yükselmiştir.
Bunlar Türkiye'deki nüfusa oranladığımızda diyabetli sayısının 7 milyona yaklaştığını, obez nüfusun ise 15 milyonu aştığını görmekteyiz. Sonuç olarak bu araştırma bize gösterdi ki Türkiye'deki diyabet sıklığı yüzde 90, obezite sıklığı ise yüzde 44 arttı. Dünya Sağlık Örgütü, 2030 için Türkiye'de 6 milyon 422 bin insanın diyabetli olmasını öngörüyordu. Diyabetli sayısıyla ilgili rakamlara bakıldığında Dünya Sağlık Örgütü'nün 2030 Türkiye'si için öngördüğü rakamlara çoktan ulaşmış durumdayız.''
Yaygın bir sağlık problemi olan diyabetin tüm dünyadaki ölümlerin başlıca nedeni olduğunu anlatan Çetinarslan, Birleşmiş Milletler'in 2006'da ilk kez enfeksiyon dışı bir hastalık için küresel bir karar aldığını söyledi.
Obezite ve diyabetin basit önlemlerle azaltılabileceğini kaydeden Çetinarslan, sözlerini şöyle tamamladı:
''Obezite ve diyabetle mücadelede yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı beslenme, egzersiz, davranış değişikliği, ilaç ve cerrahi tedavi ile engellenebilir. Örneğin sağlıklı beslenme kapsamında küçük ve düzenli öğünler tercih edilebilir. Kaymağı alınmış süt ve bitkisel sıvı yağ tüketim fazla kilo almayı ve buna bağlı oluşabilecek diyabeti engelleyebilir. Yiyeceklerin pişirilme yöntemlerinde değişime gidilmesi de yardımcı olabilir. Haftanın birkaç günü 30 dakika veya daha uzun süreli egzersiz yapmayı hedeflemeliyiz.''
Konuşmanın ardından çalıştay, grup çalışmalarıyla sona erdi.