Yabancı İşçi İstihdam Projesi

Ülkemize son yıllarda dışarıdan çok sayıda yabancı göçmen gelmiştir. Bunların çoğu da düzensiz göç şeklinde gelmişlerdir. Bunların bir kısmı Avrupa ülkelerine geçmek için Türkiye'yi transit ülke olarak kullanmaktadır. Bazıları da ülkemize çalışmak için gelmişlerdir.

Durum Tespiti:

Ülkemize son yıllarda dışarıdan çok sayıda yabancı göçmen gelmiştir. Bunların çoğu da düzensiz göç şeklinde gelmişlerdir. Bunların bir kısmı Avrupa ülkelerine geçmek için Türkiye'yi transit ülke olarak kullanmaktadır. Bazıları da ülkemize çalışmak için gelmişlerdir.

Ülkelerinden gerek ekonomik gerek siyasi sıkıntılardan dolayı gelen bu insanlara farklı şekillerde davranılabilir. İlk seçenek bunları tespit ederek çalışma izni olmayanların ülkelerine geri yollanmasıdır.

Zira hala küçümsenemeyecek oranda işsiz nüfusumuz vardır. Başka bir davranış şekli açık kapı politikasıyla özellikle transit geçmek isteyen göçmenlere yol vermektir ki çalışmak isteyip de ülkemize gelen ancak çalışma şartlarından memnun olmayan bir kısım göçmen de bu yolla farklı ülkelere geçebilirler.

Ancak ne yaparsanız yapın bir kısım göçmen kitlesi de, gerek insani sebeplerle, gerekse bunların tespiti konusundaki zorluklardan dolayı ülkemizde kalmaktadırlar. Bu son kısım göçmenin insani sebeplerden dolayı aş ve iş sahibi olmalarını sağlamak gerekmektedir.

Ülkemizde halen 5 milyon civarında göçmen olduğu düşünülmektedir Bunların 3,5 milyonu Suriye'den gelen göçmenlerdir. Ülkemizde 300 bin civarında da Afgan göçmen bulunduğu yetkililer tarafından ifade edilmektedir.

Suriye'den gelen göçmenleri savaş hali göz önünde bulundurarak hükümetimiz ‘Geçici Koruma Altındaki Yabancılar’ olarak ayrı bir statü ile bir kimlik vermiştir. Bu kişilere çalışma izni, işverenin online başvurusuyla Çalışma Bakanlığınca verilmektedir. Fakat diğer ülkelerden gelen düzensiz göçmenlerin doğal olarak ülkemizde çalışma izni olmamakta, bunlar sigortasız geçici işlerde çalışarak, hayatlarını idame ettirmektedirler.

Çözüm Önerisi

Ülkemizde bugün halen özellikle sanayi bölgelerinde hemen her fabrika işçi aramaktadır. Bu bağlamda gözlemlerimiz göstermektedir ki özellikle vasıfsız işçi alanında ülkemiz insanının iş bulma sıkıntısı pek azdır. Ancak Suriye'den gelip, geçici koruma altına alınan insanlar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir Bunlar iş bulmakta zorlanmakta ve dolayısıyla ailelerini geçindirememektedirler. Bu insanlara yol gösterilmesi, çalışabilecekleri alanların işaret edilmesi, hem onlar açısından hem de sanayicimiz açısından olumlu olacaktır.

Bu amaçla, gerekli yasal prosedürlere de dikkat edilerek, bir iş ve işçi bulma sitesi kurulması çok yararlı olacaktır

Eleman arayanlara ulaşmak için, MÜSİAD gibi kurumlara duyurularak siteye eleman başvurusu yapmaları sağlanabilir.

Burada başvuranlar; Türk, Geçici Koruma Altındaki Yabancı ve Diğer Yabancı diye 3 kategoriye ayrılabilir. Böylece eleman isteyen işveren, hangi uyruktan ve vasıftan eleman arıyorsa bu web sayfası aracılığı ile aradığı kişiye kolayca ulaşabilir.

İş arayan yabancıları bu web sayfasından haberdar etmek için özellikle Arapların dinledikleri radyolarda duyuru yapılabilir.

Ayrıca Türk medyasına da konu ile ilgili ilan verileblir. Sosyal medya da yabancıların takip ettikleri hesaplar vasıtasıyla bu duyurular yapılabilir.

Yabancı işçilerle ilgili daha önce Kutupyıldızı Sağlık Gönüllüleri Derneği bünyesinde yapılmış çalışmanın veri tabanı da bu çalışma sırasında kullanılabilir.

Dr. Sedat Erol

Kutupyıldzı Sağlık Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi