Somali'ye Bir de Bu Açıdan Bakın!

Somali'ye Bir de Bu Açıdan Bakın!

Somali halkının önemli bir kısmı Arap soyludur ve bu soy Peygamberimiz Hz. Muhammed'in kabilesi Kureyş'e dayanmaktadır.

Fatih Bayhan / Haber 7
 
Somali, son günlerin en ağır insani fotoğraflarının sahne sahne önümüze geldiği ülke… Açlık, fakirlik, ölümler… Üstüne İç siyasi kargaşa… Zaten bu yüzünden yıllardır çok ağır bir fakirlik geçiriyor.
Genel ticareti tarım ve hayvancılık üzerine olsa da ülke toprakları pek verimli değil. Ama hayvancılık üzerine kurulu ticaret ve sanayisi mevcut. Bu yüzden adı Somal kökünden “keçi sütü” anlamına geliyor…
Bugün herkes gibi bir Somali güncesi yazacak değilim.
Ramazanın başından beri Somali’ye destek kampanyalarıyla yeterince Somali gündemi var. O halde gelin neden Somali bizim için çok önemli sorusuna cevap arayalım.
Bulacağımız cevabın bizi fakir bir ülkeye yardımın ötesinde daha özel anlamlar taşıdığını kamuoyuyla paylaşmak gerekiyor.
Renkleriyle, yaşantılarıyla, el becerileriyle hayat anlayışlarıyla bambaşka bir insan topluluğundan bahsediyoruz
Her şeyiyle bambaşka ama, beş vakit aynı Allaha secde halinde bir halk… Her şeyiyle farklı ama, beş vakit ezanların dalga dalga yayıldığı bir ülke…
Farkında değiliz belki ama, Somali nüfusunun tamamı Müslüman olan bir ülke.
Ümmet kavramı içinden meseleye bakarsanız zaten Somali açken bize tok gün geçirmek insani ve İslami bir tavır değildir…
***
Doğal ve tabiat güzellikleri olarak tropikal ürünler sıralanabilir. Tabiiki deniz ve baharat ülkesi olarak adlandırılıyor. Ancak yağışlar az… Bu yüzden daha çok, ABD, İtalya, Rusya, Çin gibi devletlerden mâli yardım alıyor.
Osmanlı’nın hakimiyeti 1500’lü yıllarda Somali’nin büyük kısmında sürüyor. Fakat batılı ülkelerin Afrika’ya uzanan sömürgeleri nedeniyle bu hakimiyeti çok uzun sürdüremiyor.
Somali’yi 1839′da işgal eden İngilizler sömürgelerine ekledilerse de Fransa ve İtalya ile yapılan savaşlarla 1884′te İtalya bölgeyi ele geçirdi ve yapılan anlaşmalar neticesinde 1885′ten 1927 yılına kadar İtalyanlar ülke topraklarını işgâl altında tuttular.
1949 yılında Birleşmiş Milletler, Somali’nin bağımsızlığını onayladı ve ertesi yıl İtalyanlar ülkeden geri çekilmek mecburiyetinde kaldılar.
İtalya ve İngiltere…
İki sömürge devleti…
Somali’nin ekonomik ve sosyal varlığını bir vampir gibi emen iki ülke…
Haber Resimleri