DEPREM GÜNLÜĞÜ (ADIYAMAN NOTLARI)

DEPREM GÜNLÜĞÜ (ADIYAMAN NOTLARI)

Samet Dikilitaş

16 Şubat Perşembe günü Kutupyıldızı Derneği başkan Yardımcısı ve Afiyet Hastanesi Başhekimi Dr.Selahattin Semiz‘in koordinasyonu ile Afiyet OSGB’nin Mobil Sağlık araçları ile Adıyaman’a doğru  yaralara merhem olmak için yola çıktık.

Afiyet Hastanesi’nin çalışanları her bir yandan aracı doldurmak için seferber oldular.İlaçlar,kıyafetler,oyuncaklar,cerrahi setler,acil durum setleri,iç giyimler vs ihtiyaca göre aracımızı doldurduk ve yola koyulduk.

14 saat süren yolculuk sonunda Kızılay’ın Adıyaman merkez koordinasyon merkezine varmıştık. Merkeze girerken Bakan Adil Karaismailoğlu’na denk geldik. Güvenlik güçleri eşliğinde koordinasyon merkezine aracımızı aldılar.Bizi gören Kızılay ekibi çok sevindi,çünkü aracın içinde yaralara merhem olacak malzeme vardı.Hemen ilaçları revire indirdik ve kalan malzemeleri çadırların olduğu belli bölgelere dağıtmak için yola çıktık.

Ana yollardan ancak gidilebiliyordu. Çünkü enkazlar yolları kapamış, her yer adeta bombalanmış terk edilmiş şehir gibiydi. Gördüğüm kadarıyla  evlerin %10 u sağlam, %30 orta hasarlı, %30 ağır hasarlı, %30’u yıkılmıştı. İlçelerden geçerken de farklı farklı manzaralar vardı.Bazı ilçelerde yıkım çok azken  bazı ilçelerde neredeyse sağlam evler kalmamıştı.

Yaklaşık 5 çadır yerleşkesine uğramış ve malzemelerimizi dağıtmıştık.Kızılay’a da destek olmak amacıyla uzak köylere ulaştırılması için aracımızı erzak doldurup dağıtımını da gerçekleştirdik.

Adıyaman bölgesinde dikkatimi en çok çeken durum, tırlar dolu malzemelerin ihtiyaca uygun şekilde dağıtımının yapılamamış olmaması idi. Sanırım malzemeler belli lokasyonlara indirilip henüz dağıtımın koordineli bir şekilde gerçekleşmiyordu. Büyük kargo şirketlerinin oralarda çok iş yapacağını düşünüyorum.

Deprem bölgesinde tuvaletler ile ilgili yeni yeni çözümler bulunmaya başlanmıştı. Bölgede hijyen sorunu kaçınılmaz vaziyette. İvedilikle tedbirler alınması gerekiyor.Bölge halkının büyük bir kısmı büyük şehirlerde akrabalarına veya çevre illere gitmiş olacak ki sessizlik hakimdi.

Sağlık kuruluşları,STK’lar tam şimdi seferber olmalı. Çocuk doktoruna, acil doktoruna,kadın doğum doktoruna,sağlık personeline ihtiyaç olduğunu da belirtmek isterim.Organize bir şekilde tam teşekküllü bölgeye sağlık hizmeti sunulabilir.

Bölgede havalar çok soğuktu.Kalacak yer bulamadığımız için gece dönmek zorunda kaldık.Sağlığın,sıhhatin ve afiyetin ne kadar önemli olduğunu görüyor insan.

Yunus Emre’nin şu kıtalarıyla yazıma son vermek istiyorum:

Mal sahibi Mülk sahibi/ Hani bunun ilk sahibi…

Mal da yalan mülk de yalan /Var gel biraz da sen oyalan…

Haber Resimleri