Nijer'de En Çok Ameliyat Yapan Ekibiz

Nijer'de En Çok Ameliyat Yapan Ekibiz

Kutup Yıldızı Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkanı ve Kulak Burun Boğaz (KBB) Operatörü Dr. Abdullah Daştan, AA muhabirine, 50-60 kişilik doktor grubu olarak, dernek kurulmadan önce 1990'larda Irak'ta, 1999'da ise deprem bölgesi Gölcük'te gönüllülük esasıyla çalıştıklarını anlattı.


Derneği, yardım faaliyetlerinde karşılaştıkları çeşitli zorluklar nedeniyle kurma kararı aldıklarını belirten Daştan, derneğin isminin "Kutup Yıldızı" olmasının sebebini ise, "Kutup yıldızı dünyanın her yerinden görülebilen, sabit, parlak bir yıldız. Biz de faaliyet alanı sabit, hizmet veren ve dünyanın her yerine yardım ulaştırmak isteyen doktorlar olarak bu ismi seçtik." şeklinde anlattı.


Daştan, derneğin yaklaşık 250 doktor üyesi bulunduğunu aktararak, yalnızca sağlık alanında değil farklı STK'larla iş birlikleri kapsamında Afrika Kıtası'nda su kuyusu açma ve kurban yardımı faaliyetlerinde de bulunduklarını ifade etti.


Daştan, "Nijer'e 6 yardım derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu proje kapsamında 6 ayda bir gidiyoruz. Şu ana kadar 25 kez toplam 60 personelle gittiğimiz gittiğimiz ülkede, bine yakın katarakt ameliyatı, 500'e yakın büyük cerrahi ameliyatlar, KBB ile diş muayeneleri ve operasyonları, kadın doğum ameliyatları, radyolojik faaliyetler ve sünnet gibi birçok alanda sağlık hizmeti vererek, en çok ameliyat yapan ekibiz." diye konuştu.


Değişik konularda sağlık seminerleri de düzenlediklerini belirten Daştan, "Yakında 1,5 yıldır kuruluşu üzerinde çalıştığımız, 23 sağlık STK'sını bir araya getirdiğimiz Türkiye Sağlık STK'ları Platformumuzun (TÜSEP) tanıtımını yapacağız. Hedefimiz tüm sağlık STK'larını bir araya toplayarak, Türkiye'deki ve dünyadaki sağlık alanında sivil bir inisiyatif olarak söz söyleme hakkına kavuşmak." dedi.


Abdullah Daştan, yardım toplayan bir dernek olmadıklarının altını çizerek, "Biz doktorlar olarak, 'yurt dışına gidiyoruz.' diyerek vatandaştan nakdi yardım almıyoruz. Farkımız bu. Ancak bizim iş birliği yaptığımız yardım dernekleri bu yardımları topluyorlar. Derneğimiz, doktorların bir araya gelerek, 'mesleğin zekatı' mantığıyla çalıştığı, ameliyat, muayeneler ve diğer faaliyetlerin masraflarını kendi ceplerinden karşıladıkları bir topluluk. Doktor üyelerimizin bir kısmının sağlık malzeme şirketleri de var. Onlar bize gerekli tıbbi malzeme bağışı da yapıyorlar." şeklinde konuştu.

Faaliyet Resimleri