Mültecilerin Sorunlarıyla İlgili Toplantı Yaptık

Mültecilerin Sorunlarıyla İlgili Toplantı Yaptık

Sadece ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla değil, bu sorunları ortaya çıkaran konuları anlamayı ve bunları da çözmeyi hedefleyen Derneğimiz, 21 Aralık Cumartesi günü ‘Türkiye’deki mültecilerle ilgili’ bir beyin fırtınası toplantısı gerçekleştirdi.

Sayıları 850 bini bulan mültecilerin barınma, sağlık, eğitim, iş ve sosyal ihtiyaçlarıyla ilgili uzun vadeli ve kalıcı olarak neler yapılabileceğinin tartışıldığı toplantıya çeşitli sivil toplum kuruluşlarından bu alanda uzman kişiler katıldı.


Dernek Başkanı Op. Dr. Abdullah Daştan’ın selamlama konuşmasıyla başlayan toplantıda uzmanlar özetle şu bilgiler verdiler.


İbrahim Altan (IRCICA Türkiye Yardım Temsilcisi)

Türkiye’de 850 bin Suriyeli mülteci var. 210 bini kamplarda kalıyor. Sağlık ile ilgili sorunlar 9 Eylül genelgesiyle giderildi. Türkiye’de 40’a yakın okulda öğrenim görülüyor. İstanbul’da 50-70 bin arasında Suriyeli olduğu tahmin ediliyor. İstanbul valiliği sayım yapıyor. Göç İdaresi Başkanlığı bundan sonraki takipleri yapacak. Suriye’den 2.255 bin kişi iltica etmiş durumda. Şu anda iltica devam ediyor. Sınırdaki kamplarda 96 bin kişi kalıyor. Son 4 ayda bulaşıcı hastalıklar çok yaygınlaştı.

Dernekler Kanunu değiştikten sonra Türkiye’nin uluslararası yardım tecrübesi arttı. Kaynaklarımız sınırlı. Koordinasyon konusunda bir sorun var. Bu koordinasyon üç yıldır oluşturulamadı. Suriye konusunda toplumda yaygın bir kötü algı var. Bunun düzelmesi lâzım. Mültecilere yapılacak yardımların STK’lar eliyle tamamlanması mümkün değil. Bu işi devletler üzerine alması lâzım.

İslam Dünyası ilk defa bu kadar uzun süreli bir sorunla karşı karşıya. Suriyelilerin de bu konuda tecrübesi yok. Çalışmalarımızda bu grupları birbirlerine yakınlaştırmamızda fayda var. Barınma konusunda nakite ihtiyaç var. Ev kiralamış Suriyeliler zor durumda.

YÖK’e 400 Suriyeli akademisyen görev için başvurmuş, cevap bekliyorlar. Suriyeli STK’lar ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığı bir şeyler yapmalı ve bir standart getirmeli. Kitap, kırtasiye ve öğretmen maaşı ihtiyacı var. Üniversitede okuyacak çocuklar için düzenleme gerekiyor. Şehirlerde yaşayanların sürekli gıdaya ihtiyacı var. Çalışma izni alınması lâzım. 15 Ramazan, İslam Dünyası Yetimler Günü olarak ilan edildi bu bilgi üzerine çeşitli projeler oluşturulabilir.

Ali Şahin (İnsan Vakfı Temsilcisi)

Mülteci Kamplarında sağlık taraması yapılması lâzım. Halep, İdlib gibi şehirlerde belli hastaneler var. Bu hastanelerde malzeme eksikleri giderilmeli. İnsanlar kan kaybından ölüyor. Kan kaybını durdurucu ilaçlar götürülmeli. Okullarda eğitim eksiği var. Kamplardaki giyim ihtiyacı giderilmeli.

Ömer Bezirgan (İmkander Başkan Yardımcısı)

Suriyeli ailelerin çocukları okula başvurduklarında eğitim yardımı talep ediliyor. Suriyeli muhacirler bu yükten kurtarılabilir. Ev sahipleri ve emlakçılar bu kişileri istismar ediyor. Birçok ailenin psikolojik desteğe ihtiyacı var. İhtiyaç ve fatura sponsorluğu yapılabilir. Evde erkeği olmayan kadın ve ailelerle ilgileniyoruz. Sağlık sorunu ile ilgili sınırda yaralı evlerimiz var. Suriye için kalıcı şeyler yapılması lâzım.

Doç. Dr. Nevzat Akman (İl Halk Sağlığı Uzmanı)

Suriyeli muhacir kardeşlerimize yanlış bir bakış açısı var. Bunu düzeltmek lâzım. Muhacirlere kendi topraklarına dönecekleri şekilde bir çalışma yapmamız, tüm imkânlarımızı bu kardeşlerimize seferber etmemiz, muhacir ensar kardeşliğinin sağlanması lâzım. Göç İdaresi bu konuda aktif rol alabilir. Suriye’de çocuk felci görüldü. Gelenlerde aşılama yapılması, mümkünse ev ev dolaşılması lâzım. Bu insanların çalışması lâzım. Kendi aralarında hizmet ağı kurulabilir. Topluma hizmet verebilirler.

Dr. Selahattin Semiz (Kutupyıldızı Başkan Yardımcısı)

Endonezya’da 300 bin kişi ölünce ‘yüzyılın felaketi’ denilmişti. Halbuki Suriye’deki dram bundan büyüktür. Bu konuda bir ateşkes ve barış insiyatifi başlatmak lâzım. Türkiye bir eğitim, sağlık politikası yaparken 5-10 yıllık yapıyor. Bu mültecilerin buralarda 5-10 yıl yaşaması mümkün mü? Suriyeli bir doktor şu anda bir hastanede ücretsiz bile çalışamıyor. Bu kişilerin doğal ortamlarına bir an önce kavuşturulması lâzım.

Türkiye’ye gelen muhacirlerin sosyal yapıları ile ilgili ortaya çıkan sosyal sorunların kamuoyuna yansıması iyi olmuyor. Bir de bu insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmamız lâzım. Hükümete ve sivil toplum örgütlerine sunulacak çözümler üretmemiz lâzım. Hiçbir belge olmasa bile Kaymakamlıktan alınan belge ile her türlü işlem başlatılabiliyor.

Dr. Ramazan Uyar (Sağlık Yöneticisi) Suriye ile ilgili bir düşünce kuruluşu ihtiyacımız var. Suriye ile ilgili bir bilinç oluşturmamız lâzım.

Şener Sancar (Kutupyıldızı Üyesi)

Suriye politikasını bir vali tayin ederek çözmüş olamayız. Başta bir bilgi sistemi kurulabilmesi lâzım.

Adem Çevik (Kutupyıldızı Üyesi)

İkamet ve sağlık konusunda hükümetin temel düzenlemeler yapması lâzım.

Enver Erdoğan (Kutupyıldızı Yönetim Kurulu Üyesi)

Müslümanları birbiriyle çatıştırmaktan vazgeçirmek lâzım. Ana temamız Müslümanları barıştırmak olmalı.

Mustafa Samastı (Kutupyıldızı Başkan Yardımcısı)

Vecibelerimiz ve imkânlarımız arasında büyük sorunlar yaşıyoruz. İmkânlarımızın doğru adreslere ve hedeflere ulaştırılması hassasiyetine dikkat etmeliyiz. Yakın vadede çözülemeyecek bu soruna kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli kalıcı çözümler üretmeliyiz.

Faaliyet Resimleri