Gönüllülerimiz, 14.Nijer Seyahatinden Döndüler

Gönüllülerimiz, 14.Nijer Seyahatinden Döndüler

Yedi yıldır gitmekte olduğumuz Nijer’e gerçekleştirdiğimiz 14. seyahatimizde çoğunluğu doktor ve hemşireden oluşan ekibimizde toplam 43 Gönüllümüz görev aldı.

Başkent Niamey'den 770 km uzaklıkta, 760 bin kişinin yaşadığı ve ikisi pratisyen sadece üç hekimin bulunduğu bir bölgede, günde 12 saat nefes almadan çalışarak gerçekleştirdiğimiz sağlık operasyonlarını sizlerle paylaşmak istedik.

TIBBİ OPERASYONLARIMIZ

Dr. Sıddık Kaya ve Dr. Temel Taşkın Dahiliye Polikliniği, Uz. Dr. Işık Akın’ın kadın hastalıkları ile ilgili polikliniklere katılması ile 4409 hastaya poliklinik muayene yapıldı. 1170 hastaya ultrason çekildi ve gerekli ilaçlar verildi. Bu tetkikler sonucunda 304 hastaya ameliyat teşhisi konuldu.

Ekibimizden Prof. Dr. Şinasi Yavuz Önol, Doç. Dr. Fatih Önol, Op. Dr. Serhat Onur,  Dr. Fatih Elbir, Hem. Ayşegül Tarım ve Hem. Züleyha Zorlu bir hafta sonra ekibimize katılmak üzere başkent Niamey’de kalıp Niamey Üniversitesi’ne uygulamalı (Kadınlar için ikinci ölüm olarak adlandırılan idrar tutamama hastalığı) Fistül ameliyatları gerçekleştirdiler.

Başkentten 770 km uzaklıktaki Tessaoua Hastanesi’nde Op. Dr. Ahmet Demirçak, Op. Dr. Abdülgani Bulut, Op. Dr. Kenan Yüce, An. Tek. Abdullah Memiş, Hem. Mülkiye Okyay, Hem. Cefair Kaya, Hem. Sevim Çolak,  Lab. Tek. Leyla Yolcu’dan oluşan ekibimiz tarafından anestezi uygulanarak 304 ameliyat gerçekleştirildi.  232 hastanın laboratuvar testleri yapıldı. Bu seyahatimizle birlikte toplam ameliyat sayımız 2005 rakamına ulaştı.

Uz. Dr. Selim Genç, Uz. Dr. İnayet Andı, Uz. Dr. Yunus Uysal, Dr. Ebubekir Durmuş, Hem. Gülşah Sert, Hem. Hülya Yıldırım, Hem. Gülay Altay, Hem. Ayşegül Tarım’dan oluşan ekip tarafından 2552 hastanın göz muayeneleri yapıldı. Ameliyat olmayacak olanlara ilaç verildi. 950 hastaya katarak teşhisi konuldu. Bu hastalara 549 katarak ameliyatı yapılarak gözlerine lens yerleştirildi. Kalan hastalara 6 ay sonra gelmeleri bildirildi. Bu seyahatle birlikte toplam katarakt ameliyat sayımız 3113 e yükseldi.

Diş. Hek. Şule Arvas Sağırlı, Diş Hek. Cennet Taşdemir ve Diş Hek.  Hakan Kamalak’tan oluşan ekibimiz Tarafından 1840 hastanın diş poliklinikleri yapıldı. Bu hastaların çekilmesi gerekli olan 2342 dişin çekimi yapıldı. Bu seyahatle birlikte toplam çekilen diş sayımız 9277’ye ulaştı.

Uz. Dr. Özlem Saatçi tarafından 1673 hastanın kulak muayeneleri yapıldı. Genelde kulak şikayeti ile gelen hastaların %80’inin kulak zarı kalmamış ve enfekte olmuş durumda. Bu halde olan 800 hastanın kulaklarına aspirasyon uygulandı ve ilaçları verildi. Bu seyahatimizle birlikte KBB poliklinik sayımız 8024’e müdahale edilen kulak sayımız 5017’ye ulaştı.

KEÇİ YARDIMI PROJEMİZ

Bir başkasına muhtaç olarak yaşayan dul ve yetim ailelere “Kardeş Aile Projesi” kapsamında 3 keçiden oluşan yardım yapıldı. Toplam 1556 adet süt keçisi ihtiyaç sahiplerine teslim edildi. Bu proje kapsamında teslim edilen toplam keçi sayısı 12.511’e ulaştı. Bu sayı yaklaşık 90 bin Nijerli dul ve yetimin bir başkasına muhtaç olmadan kendi ayakları üstünde durması anlamına gelmektedir.

SU KUYUSU PROJEMİZ

Su Afrika’nın en önemli ihtiyaçları arasında ön sıralarda. Birçok köyde kuyu olmadığı için insanlar 2 ile 6 saat arası taşıyabildikleri su ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Sağlık çalışmalarımız yanında kuyu açmak isteyen hayırseverlerimize de aracılık ediyoruz. Bu seyahatimizde 3 bin Dolar’dan başlayan fiyatlara mal olan bu kuyulardan 8 tanesinin sözleşmesini gerçekleştirdik. Derneklerimizin toplam kuyu sayısı 201' e ulaştı.

14. NİJER EKİBİMİZ

Lojistik hizmetinde Org. Bşk. Dernek Yönetim Kurulu Üyemiz ve BİSEG Bşk. İbrahim Ceylan, Bşk. Yrd. Konya Dosteli Bşk. Mehmet Seçer, Bşk. Yrd. Adana Dosteller Yön. Kurulu Üyesi Ali Avan, Lojistik Bşk. Dost Gönüller Başkan Yrd. Mihdat Güler, Lojistik Bşk. Yrd. İhyader Bşk. Yrd. Nuh Doğan, Fransızca Tercüman Cavide Tayar, İş adamı Recep Şaban Palamut, İlahiyatçı Hamide Bilgili, Almanya Umut Derneğini Temsilen Bachirou Ousmane, Adana Dosteller Derneğinden Musatafa Sümbüllü, Dosteli Derneğinden Erol Sönmez, Tahir Özcan, Grup Aşçısı Hüseyin Uluçay görev almışlardır.

Kimi üç, kimi on saatte yürüyerek gelmiş insanların mekânıdır hastane bahçesi. Artık sizin misafirinizdir onlar, orda yatıp orda kalkarlar siz gidinceye kadar.

Hastalıkları da sizden sorulur açlıkları da...

Aslında bir fırsat verirler size, onları doyurmak için. Yedi yüz kişiyi iki yüz Dolar’a kim doyurmak istemez ki.

Tekrar hatırlatmak istiyoruz aynı cümle ve kelimelerle:

Afrika’da bir başkadır Gönüllü olmak, kısa sürede değişirsiniz. Önce duygularınız değişir, arkasından hayatınızı bir daha gözden geçirirsiniz, sorgulamaya başlarsınız yaşam tarzınızı.  Olmazsa olmazlarınızın yerini, olmasa da olurun alıverdiğini görürsünüz. Sıtma olsanız paniklemez, yanınızda gezinen haşerattan bırakın rahatsız olmayı, çorbanızın içine düşse aldırmazsınız. Onların hiçbir şeye aldırmadığını gördükçe, e kalabalıkta su içebilir, ne beyaz ekmeği yiyebilirsiniz onların yanında. Hep bir duvar arkası arasınız yemek ve cebinizdeki parayı saymak için. Hüzünlendiğinizde gözyaşlarınızı gizleyecek bir odanız veya bir duvar arkanız olur her zaman.

Bir okuldur Afrika. Ne yazıyla ne de resimlerle anlatamazsınız. Afrikalıyı anlamak için onlara dokunmanız, ellerini tutmanız gerek. Başka yolu yok. Bir kez dokundunuz mu vazgeçemezsiniz onlardan. Sabrı, azla yetinmeyi, yoklukta mutlu olabilmeyi, kendine ait olmayana el uzatmamayı, kısacası yokluğa şükretmeyi öğretti bizlere Afrikalılar. Vermek için her gittiğinizde bir şeylerin dersini alıp geldiğiniz bir ülkeden nasıl vazgeçebilirsiniz ki..
Faaliyet Resimleri