Sıcak Havalar Oruç Tutmaya Engel Değil

Sıcak Havalar Oruç Tutmaya Engel Değil

Türkiye, Ramazan ayına mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarıyla giriyor. Uzmanlar, gölgede 40 dereceye kadar yükselen sıcak havada oruç tutmanın zor olacağı yönündeki kanının sağlıklı insanlar için geçerli olmadığını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, sıcak havaların sağlıklı insanların oruç tutmasına engel olmadığını söyledi.
Orucun, insan vücudu için sayılamayacak faydaları bulunduğunu kaydeden Süleymanlar, sıcaklar bahane edilerek bu ibadetten uzak durulmamasını ifade etti.

Günlerin uzun olması sebebiyle 16 saate yakın sürenin oruçlu geçirileceğini hatırlatan Süleymanlar, iftarla birlikte bol bol su ve sıvı tüketilerek gün içindeki kaybın telafi edilmesini önerdi. Ancak, başta böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunu yaşayanların dikkatli olmasını isteyen Süleymanlar, "Böbrek yetmezliği bulunanlar bol miktarda su içmesi gerektiği için oruç tutmamalı." dedi.

Süleymanlar, başka sağlık sorunlarından muzdarip olanların ise doktorlarına danıştıktan sonra hareket etmelerini tavsiye etti.

Gültekin Süleymanlar, sağlıklı bir bireyin yaz aylarında oruç tutmasının hiçbir problem teşkil etmediğini, metabolizması kuvvetli, sağlıklı bir uyku düzeni olanlar için orucun tam tersine vücuda yarar sağlayacağını aktardı.

Süleymanlar, Ramazan'da dikkat edilmesi gereken bazı konuları ise şöyle sıraladı: “Sağlıklı bireyler ortalama 1-1,5 litre idrar yoluyla, 1 litre de ter yoluyla sıvı kaybediyor. O yüzden insanın en az ortalama 2,5 litre sıvı alması gerekir. İftar vaktinden imsak vaktine yayarak kaybedilen bu sıvının vücuda kazandırılması durumunda orucun sağlık açısından hiçbir engel etmeyeceğini düşünüyorum.”

İftar sofralarında yenilen yemeklere çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Süleymanlar, özellikle yağlı yemeklerden uzak durulması gerektiğini, karbonhidrat, sebze meyve ağırlıklı gıdalar tüketilmesini tavsiye etti. Süleymanlar, ayrıca iftarda mideye çok yüklenilmemesi, zamana yayılarak gıda tüketilmesinin doğru olacağını kaydetti.

‘BÖBREK HASTALARININ DURUMU’

Türkiye’de her 6-7 kişiden bir tanesinin böbrek hastası (7,5 milyona yakın) olduğu bilgisini veren Gültekin Süleymanlar, bunlar içerisinde 2,5 milyona yakınının kritik olduğuna dikkat çekerek, "Bu insanlar kesinlikle oruç tutmamalı." dedi.

Diğer böbrek ve kritik hastalarının da doktorlarına danışarak hareket etmeleri tavsiyesinde bulunan Süleymanlar, “Özellikle böbrek hasta grubu için oruç tutmak çok daha kritik oluyor. Ramazan ayında bu hastaların oruç tutması ciddi risk doğuruyor. Bu tür durumlarda daha önce diyalize girmeyen bir hastanın diyaliz ihtiyacı doğabiliyor. O yüzden böbrek hastalarının büyük bir kısmına oruç tutmamayı öneriyoruz. Çok değişik hasta gurupları da mevcut son kararı da hastanın doktoru ile konuşup kendine özgü bir karar almasını tavsiye diyoruz.” diye konuştu.
Haber Resimleri