ÖNDEN GİDEN DOSTLAR…..

ÖNDEN GİDEN DOSTLAR…..

Dr.Mehmet Bozkurt*

Değerli dostlar,

Peşpeşe  ahirete intikal eden sevdiğim ve yakın arkadaşlarımı yadetmek için bir yazı yazmak istedim. Bu arkadaşlar  vefat tarihi sırasıyla isim olarak  şunlardır:

Ali Kahraman  28 Mart 1997,Atıf Aydınlıoğlu 25 Temmuz 2011,Mustafa Aydıner 30 Ocak 2019,Saim Akmehmet 13 Şubat 2020,Bülent Çaparoğlu  1953  Darende 5 Ekim 2020,Mehmet Bakar  11 Ekim 2020,Sami İpek7 Kasım 2020, Yaşar Bağdatlı 16 Ağustos 2021,Abdülaziz Ülgey 21 Ağustos 2021,Salih Zeki Kolenoğlu 10 Kasım 2021,Abdullah Ceylan 2 Ocak 2022,Cafer Tatlıbal 29 Mayıs 2022,Ahmet Demirok 2 Temmuz 2022,Ramazan Aydoğan 18 Temmuz 2022, Zeynel Abidin Atabey 20 Temmuz 2022…..

Şair Osman Sarı’nın ‘Önden Giden Atlılar’ şiirindeki gibi yeryüzünde ve dostlarının gönüllerinde çok güzel hatılaralar bırakarak giden bu dostları, bir hatırlanmaya vesile olur diye küçük bilgilendirmelerle sizlerle paylaşmak istiyorum.

Eczacı Ali Kahraman

Ali Kahraman, sempatik, daima güler yüzlü bir arkadaştı.Sağlık Vakfı kuruluşunda çalıştı. Toplantılarda görüşürdük. “Taleal bedru aleyna” ilahisini ilk defa ondan bizim evde misafirlikte iken dinlemiştim. Kolon tümörü vardı. Vefatından sonra çocuklarının “Babam cennette bir ev aldı” diye konuştuğunu duydum. 28 Mart 1997 de tümörün metastazından  Hakkın rahmetine kavuştu.

Prof. Dr. Atıf Aydınlıoğlu

Atıf Hoca, Van YYÜ nde aynı dönemde çalıştığım değerli bir bilim adamı,mümin ve muvahhid bir arkadaştı. Tıp Fakültesinde Anatomi Hocası  idi. Sıcak ve samimi bir Nur Talebesi idi. Akra FM’deki sohbetleri dinler, bize sohbetlerin konusunu sorardı. Bir trafik kazasında Hakkın rahmetine kavuştu.Yolun karşısına geçmek isterken bir araba çarpması sonucu hayatını kaybetti.Cenazesi Muğla’da defnedildi.

Ecz. Mustafa Aydıner

Ecz. Mustafa Aydıner, 1936 Rize Doğumluydu. Sağlık Vakfı ve  İVEK Vakfı Kurucularından ‘Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi’  müellifiydi. 1964 yılında Eczacılık Fakültesini bitirdiğinde aileden gelen şifalı bitkilerle tedavi konusunda fakültedeki hocalarının da desteği ile  bilimsel temelli çalışmalar yaptı ve bu tedavi alanının gelişmesine katkı sağladı. Karagümrükte Stad Eczanesi vardı.  Eşi de eczacı olduğu için Fatih’te Yediemirler diye bilinen ikinci bir eczaneleri vardı.

Mustafa Ağabeyi MSP Refah çizgisinden tanıyordum. Sağlık Vakfı kuruluşunda Mütevelli Heyeti teşkil ederken aramızda bir büyük olarak tercih etmiştik. Ben Mustafa beyi benden 5 yaş büyük diye biliyordum, meğer ondört yaş büyük imiş. Mustafa Bey kanlı canlı güler yüzlü vurgulu konuşan sıcak ve sempatik bir insandı. Eczacıların duayeni idi. Sağlık Vakfının kuruluşunda çok hizmetleri oldu. Aksa Polikliniği kuruluş safhasında o zamanlar bizim arabamız yoktu, onun arabası ile Sapanca’ya Prof.Dr.M.Esad Coşan Hocamızla istişareye gitmiştik.

Mustafa Beyi en son özel olarak Sağlık Vakfı yöneticileri olarak eczanesinde ve bir defasında da yattığı hastanede ziyaret etmiştik. 30 Ocak 2019 da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Op.Dr. Saim Akmehmet

Aksa Cerrahi Tıp Merkezinde Ortopedi Uzmanı olarak ve Ensar Kolejinde okul doktoru olarak çalışıyordu. Başakşehirde zaman zaman karşılaşırdık. Temiz yüzlü mümin ve muvahhid bir arkadaştı. Oturup bir sohbet etmişliğimiz olmadı. Ancak gıyaben tanıdığım İslami faliyetlerini takdir ettiğim bir arkadaştı. Karaciğer kanseri idi. Karaciğer nakli oldu fakat sonra metastaz nedeniyle 13 Şubat 2020 de  vefat etti.

İnş.Müh. Bülent Çaparoğlu

1953 Malatya Darende doğumluydu.İTÜ İnşaat Fakültesi mezunuydu.18. Dönem Anavatan Partisinde Milletvekili idi. Bülent Beyi İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri ile yakından ilgilenen yoğun sosyal faaliyetleri olan bir mühendis olarak gıyaben tanıyordum. İskenderpaşa Camii’nde sık karşılaşıyorduk.

Bülent Bey’le 1983 yılında bir hatıramı yazmak isterim. Bülent Bey o sıralarda Topbaşlara ait ve başında Korkut Özal merhumun olduğu ‘Hak Yatırım’ adında bir finans şirketinde çalışıyordu. Ben de yeni uzman olduğum için röntgen muayenehanesi açmak istiyordum. Çift masa b500 mA lik bir röntgen cihazı almam için de paraya ihtiyacım vardı.  Bülent Bey bana “Sen Korkut Beye durumunu anlat. O bize havale ederse, biz gerisini tamamlarız”demişti. Nitekim o teşebbüs, onların yardımcı olarak yol göstermeleri sayesinde gerçekleşmişti.

Bülent Bey’in milletvekili olarak çok hizmetleri oldu.Özellikle üniversitelerde başörtüsü yasağı günlerinde, YÖK Başkanı İhsan Doğramacı ile çok mücadele ettiğini duyuyordum. Bülent Bey’in siyasette ve sosyal çalışmalarda takdire şayan çok hizmetleri oldu. Son zamanlarında rahatsızdı. 5 Ekim 2020 de emaneti teslim etti. Hakkın rahmetine kavuştu.

Dr. Mehmet Bakar

1954  Bursa Karamürsel doğumluydu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 1983 mezunuydu. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Mikrobiyoloji ihtisası yaptı. Mehmet Bey muhtelif idari görevlerde bulundu. 2005-2009 yılları arasında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve müteakiben Başhekim yardımcılığı ve bakan müşavirliği en son olarak da Müsteşar Yardımcılığı yaptı.

Mehmet Beyle hukukumuz öğrencilik yıllarına dayanıyor. O Fakültede öğrenci iken ben Vakıf Gureba Hastanesinde asistandım. Mefkureci Tıbbiyeliler Derneği kurulmuştu. O başkan, ben yardımcısı idim. Mehmet Bey Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile il başkanlığından beri beraber hareket ediyorlardı.

Başörtüsü mücadelesinde çok emeği geçti. Ben o sıralar Van’da bulunuyordum. Van’dan döndükten sonra zaman zaman geceleri Çemberlitaşta bulunan Sağlık Müdürlüğündeki makamında ziyaret ederdik.

Dik duruşlu dobra bir arkadaştı, hatır için konuşmazdı. En son yüz yüze görüşmemiz Tabip Odası seçiminde olmuştu. Pandemiye rağmen birbirimize  sarılmıştık. Para zaafı ile malül arkadaşlara çok kızardı. 11 Ekim 2020 de cep telefonlarına düşen mesaj ile Hakkın rahmetine kavuştuğunu öğrendik.

Op.Dr. Sami İpek

Op.Dr. Sami İpek ile O, Çapa Tıp’ta, ben Cerrahpaşa’da aynı dönem yakın arkadaşlardık.. Aynı dönemde ihtisas sınavını kazanarak ihtisasa başlamıştık O Ankarada KBB ihtisası yaptı.

Ben Vakıf Guraba Hastanesinde Radyoloji ihtisası yaptım. Sami Bey, Kayseri’ye yerleşti. Bir ara Melikgazi Belediye başkanlığı yapmıştı. 

Belediye ile işbirliği yaparak Mehmed Zahid Kotku İpek Diyanet Eğitim ve Kültür Merkezini kurmuştu.Pandemi döneminde bir gün aile boyu kovitten yattığını duyduk. Bir ara iyileşme görüldü. Fakat tekrar yoğun bakımda entübasyon yapıldı.

Bu merkezin açılışından bir hafta önce  yoğun bakımdan çıkamayarak 6 Kasım 2020 de Hakk'ın rahmetine kavuştu. Arkasında bir sadakai cariye bırakmış oldu. Belediye yetkilileri de bir vefa örneği olmak üzere Sami Beyin ismini Melik Gazi’de geniş bir caddeye ismini verdiler.

Prof. Dr. Yaşar Bağdatlı

Prof. Dr. Yaşar Bağdatlı, 1944 Malatya doğumluydu. Cerahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanıydı.Yaşar Ağabey ile hukukumuz öğrencilik yıllarımızdan başlamıştı. Mikrobiyoloji derslerine girerken Eşi Zeliha Hanım da asistanımızdı. Zeliha Abla yıllar sonra tesettüre girmişti.

Yaşar Ağabeyin bir cemiyet veya dernek üyeliğini bilmiyorum. O bireysel bir değerdi. Yurt içinden ve yurtdışından bir çok kişi ile etkili irtibatı vardı. Bu irtibatlar sayesinde birçok kişiye herhangi bir müşkülünde yardımcı oluyordu. En son telefon görüşmemizde uzun süre görüşemediğimiz için biraz hasret gidermiştik. Kendisini yüz yüze ziyaret etmek istedim. Haftada altı gün çalıştığım için müsait zamanım olmadı. 14 Ağustos günü Hakkın rahmetine kavuştu. Kendisinden yarım saat sonra da ablası vefat etti.

Op. Dr.Abdülaziz Ülgey

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Abdülaziz Ülgey, Urfa Siverek’liydi.Hacettepe Tıp Fakültesi Mezunuydu. Çok takva ve dindar bir arkadaşımızdı. Vakıf Guraba Hastanesinde bir ara beraber çalıştık. Alçak gönüllü ve mütevazi bir kişiliği vardı. Başakşehirde arada bir camide veya markette karşılaşıyorduk. Halil Gönenç Hocaefendiden dersler alıyordu.Geçen sene covid olduğunu öğrendim. Telefonla geçmiş olsun diye aradım, ulaşamadım. O beni aradı bulamadı. Çok sevdiğim bir kardeşimizdi.  21 Ağustos 2021 de vefat haberini aldım.

Dr. Salih Zeki Kolenoğlu

Salih Zeki Bey, 1950 Trabzon Of doğumlu olup,Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden sınıf arkadaşımdı. Kendisi Sağlık Bakanlığında üst düzey görevlerde bulundu. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ve son olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Emekli olduktan sonra İstanbula geldi.Kalp hastası idi. 10 Kasım 2021’de kızından vefat haberini aldım.

 Prof. Dr.Abdullah Ceylan

Abdullah Hoca, Denizli’nin Çivril ilçesi 1943 doğumluydu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 1969 mezunuydu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanıydı. Tatvan Asker Hastanesinde Başhekim olarak çalışırken Van YYÜ ne geçti. Hemşerim olmakla birlikte Hoca ile Van’dan tanışıyoruz. Beyefendi, sakin sıcak bir dost bir ağabey idi.   Pendik Bölge Hastanesinde çalışırken 2 Ocak 2022 de vefat etti.

Prof.Dr. Ahmet Demirok

Prof. Ahmet Demirok ile 1995 -99 yılları arasında  Van'da birlikte çalıştık. İyi bir hekim iyi bir insan mümin ve muvahhid bir müslümandı. Ahmet Bey Van’dan ayrıldıktan sonra İstanbul’a geldi. Üç yıl önce Beyoğlu Kuledibi hastanesinde yakınlarımın göz muayenesini yaptırmıştım. En son yüz yüze görüşmemiz o zaman oldu. Daha sonra Medeniyet Üniversitesine geçmişti. Bu arada rahatsızlandığını duyduk. Kendisini Van Ders Grubunun zoom toplantılarında ara sıra görüyordum.   Ahmet Bey’e  beyin tm tanısı konmuştu.  Rahatsızlığı artmıştı.

Bir defa telefonla bir yakınının cevap verebileceğini düşünerek aramıştım. Cevap alamadım.  İki gün sonra SMS ile cevap verdi. Durumunun iyi olmadığını telefona cevap veremediğini ve mesajı da zor yazdığını ve dua istediğini yazdı. Yaklaşık 1 ay sonra 2 Temmuz 2022 de Hakk'ın rahmetine kavuştu.

Dr. Cafer  Tatlıbal

Öğrencilik yıllarından arkadaşım Dr. Cafer Tatlıbal Maraş’lı idi. Bir ara Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ve bir dönem Maraş’tan milletvekili olarak TBMM nde görev yapmıştı. Mehmed Zahid Kotku Hocaefendimizin ağır hasta olarak son hac dönüşünde Hocamızı uçaktan almıştık. Vakıf Gurabanın eski Başhkimlerinden Mazhar Özman Merhumun sağ kolu ve yardımcısı idi.

Bir defa telefonla aradım ulaşamadım. Vaktim olsa Anadoluya gitsem arkadaşlarımı özellikle Cafer Beyi ziyaret etsem diye düşünüyordum. Bir gün bana bir mesaj geldi. Cafer Bey'in vefat ettiğini ve Eyüp Camiinden cenazesinin kaldırılacağını bildiriyordu.

Sonra öğrendim ki çocukları İstanbul'da olduğu için Cafer Bey de 7 ay kadar önce İstanbul'a taşınmış. Hiç haberim olmamıştı. WhatsApp’ta ismi var fakat kullanmıyordu. Çok üzüldüm. Bilseydim muhakkak görüşürdük. 29 Mayıs 2022 de Hakkın rahmetine kavuşmuş oldu. Cenazesine iştirak etmek nasip oldu.

İnş. Müh. Ramazan Aydoğan

Ramazan Aydoğan, 1 Ocak 1958 Kırşehir Kaman ilçesi doğumluydu. Yalova'da ikamet ediyordu. Ramazan Bey ile hukukumuz 1990’lı yıllara dayanıyordu. O yıllarda emlak işleri arsa satışı yapıyordu. Bir grup arkadaşa Yalova'dan arsa temin etmişti. Yüz yüze epeydir karşılaşmadık, ama iletişimimiz mesajlaşmamız devam ediyordu.

Bir gün Ankara’dan beni aradı. Sesi çok kötü geliyor, konuşmakta zorlanıyordu. Şiddetli ağrıları vardı. Telefonunu kızına verdi. Kızının verdiği bilgiler doğrultusunda Nöroloji Uzmanı Prof. Ömer Anlar Beye yönlendirdim.  O da Ankara Şehir Hastanesine yatırılmasını sağladı. Hastalık süreci çok sıkıntılı ve zorlu geçti. Yoğun bakımda kaldı. Nazofarenkste tm tanısı kondu. Kurban Bayramında evine izinli çıktı. Bayram ertesi 18 Temmuz’da Hakkın rahmetine kavuştu.

Kuran kursu, aşevi gibi çeşitli hayır işlerine teşebbüs etmişti. Suriye’li muhacirler için bağış işlerinde gönüllü olarak gayret ediyordu.  Oğlunu kurra hafız yetiştirmişti. Arkadan hayli sadakai cariye bırakarak gitti.

Rad. Tekn. Zeynel Abidin Atabey 

1971 yılı  Ordu doğumluydu. Zeynel Bey, ben YYÜ Tıp Fakültesinde görevli olduğum zamanda Radyoloji Teknsiyeniydi. 23 yıl sonra o zaman  Radyolojide teknisyen olarak başlayan Cebrail Bey  beni aradı. Zeynel Bey’in yüksek tansiyondan  beyin kanaması geçirdiğini ve yoğun bakımda yattığını söyledi. Benden dua istedi. Bu arkadaşımız da yoğun bakımdan çıkamadı, beyin ölümü gerçekleşti ve 20 Temmuz 2002 günü emaneti sahibine teslim etti. Isparta'ya eşinin memleketine defnedildi.

Kıymetli Dostlar, yazdığım her bir arkadaşımın bende canlı hatıraları var. Başka vefat eden arkadaşlarım tanıdıklarım da var elbet. Bu arkadaşlar yakın zaman aralığında Hakk’ın rahmetine kavuştular. Allah CC bu kardeşlerimizi muhtelif derecelerde hastalık ile imtihan ederek verdiği can emanetini geri aldı. Bu hastalıkların şiddetinin arkadaşlarımın derecesini artırdığına inanıyorum.

Duam odur ki, Allah CC bu kardeşlerimizin taksiratlarını affedip seyyiatını hasenata tebdil edip cennetine almasıdır. Ki onların mümin,muvahhid ve Allah yolunda gayret eden Müslümanlar olduğunu biliyorum. 

Bir gün sıra bize de gelecek muhakkak.Allahu Teala’dan bizleri de kendisine ibadet ederken, hayırlı bir amel üzerinde, Mevlana'nın ifadesi ile ‘düğün gecesi’ gibi bir ölüm nasip ederek, imanla emanetini geri almasını niyaz ediyorum.

Dr.Mehmet Bozkurt* (Yard. Doç Dr., Radyoloji Uzmanı)