Dr. Fatih Soydemir: Türkiye’den Beklentiler Çok Yüksek

Dr. Fatih Soydemir: Türkiye’den Beklentiler Çok Yüksek

Derneğimiz Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Dr. Fatih Soydemir ile son olarak gittikleri Komor Adaları’ndaki Sağlık Seferi ile ilgili görüştük.

- Kısaca Kendinizi Tanıtır mısınız?
1965 Ermenek doğumluyum. O zamanlar Ermenek Türkiye’de iline en uzak ilçeydi. Konya iline bağlı olmasına rağmen Toros dağlarının tam tepesinde ve Akdeniz iklimine sahip küçük şirin bir ilçe. İlkokulu babamın memuriyeti sebebiyle Kazancı Kasabası’nda, ortaokulu o zaman ilk defa açılan Ermenek İHL’de, Liseyi de Konya İHL’de okudum. 1983 yılında mezun oldum. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğrenimime devam ettim. 1989-1990 devresinde mezun oldum. Yurdun değişik yerlerinde görev yaptıktan sonra 2005 yılında Konya SSK hastanesinde memuriyetten istifa ettim. Şu an serbest ticari faaliyetlerimi sürdürmeye çalışıyorum. Evli ve 4 çocuk babasıyım.
- Komor Adaları'na hangi amaçla gittiniz?
Sünnet yapmak ve bir okul projesi araştırmak üzere gittik.
- Komor Adaları'nı seçmenizin sebebini öğrenebilir miyiz?
2 yıl önce yine sünnet yapmak üzere gittiğimiz Sudan’da, başkent Hartum’da kaldığımız yerde, Afrika Üniversitesinde okuyan Komorlu öğrencilerle tanıştım. Onların bizden bir serzenişi ve bir de istekleri vardı. Kendilerinin mezun olduktan sonra memleketlerine döndüklerinde yapacak işleri olmadığını, batılıların yaptıkları misyonerlik ve yıkıcı kültürel faaliyetlerle İslam’a olan ilginin azaldığından şikâyetçi oldular. Ellerinde bir okul projesi olduğunu ve bu okulun yapılması halinde kendilerinin orada öğretmen olarak görev yapıp gençlerin İslami duyarlılığının artmasına katkıda bulunmak istediklerinden bahsettiler. Bende projelerine destek verme sözü vererek yurdumuza döndüm. Konya’da birkaç arkadaşla konuyu müzakere ettik ve bu ülkeye gitme kararı aldık. Gitmişken de hem mesleğime uygun olarak sünnet yaparız hem de okul işini araştırırız diye niyetlendik.
- Komor Adaları hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Komor Adaları Afrika’nın güney doğusunda Hint Okyanusunda Madagaskar Adalarının hemen üzerinde yer alan 4 tane hilal şeklinde dizilmiş adalar. Hilal şeklinde olduğundan Kamer Adaları denilmiş. Fransızlar Kamer’i Komor diye telaffuz etmişler. Tropikal iklime sahip bu şirin yemyeşil adaların ilk oluşumu volkanik. Karanfil ve vanilya başta olmak üzere daha çok baharat üretimi ön planda olan bu ada halkının %99’u Müslüman.
- Komor Adaları dışında daha önce başka hangi ülkelerde faaliyetlerde bulundunuz?
Makedonya, Gürcistan, Sudan ve Pakistan’da çeşitli faaliyetlerde bulundum.
- Bu çalışmaları hangi çatı kuruluş altında yürütmektesiniz?
Hedeflediğim çalışmalarımı hangi sivil toplum örgütü benimserse onlarla çalışıyorum. Komor faaliyetini Kutup Yıldızı Derneğiyle RİDA Derneği’nin ortaklaşa faaliyeti olarak gerçekleştirdik. Şahsen ben Sivil Toplum örgütlerinin yurtdışı faaliyetlerini koordineli bir şekilde yürütmelerinin daha faydalı ve işgücü ve maddi imkânların israf edilmemesi açısından da faydalı olacağına inanıyorum.
- Başta Komor Adaları ve diğer ülke halklarının Türkiye hakkındaki düşünceleri nelerdir?
Gittiğim ülkelerdeki halkların Türkiye’den umutları beklentileri çok yüksek. Tarihte olduğu gibi yeniden Türkiye’nin kendilerine el uzatmasını batı dünyasının sömürgelerinden Türkiye yardımıyla kurtulabileceklerini söylüyorlar. Türkiye’den geldiğimizi duyduklarında çok duygulu anlar yaşıyorlar, boynumuza sarılıyorlar. Sanki yıllarca birbirlerinden ayrı kalmış evlatla ebeveynin buluşması gibi oluyor.
Haber Resimleri